| Autor |
Wiadomość |
karol.ja
|
Wysłany:
Sob 27 Cze, 2009 15:36 |
  |
Czy granie na flecie ze słuchu wymaga słuchu muzycznego? Trzeba mieć słuch absolutny? |
|
|
  |
 |
Marta_skc
|
Wysłany:
Pon 29 Cze, 2009 11:15 |
  |
?? Dziwne pytanie... To chyba oczywiste, że jak ci słoń zupełnie na ucho nadepnął to nic ze słuchu nie zagrasz, bo niby skąd masz wiedzieć, że ten a nie inny dżwięk powinien być w danym miejscu? Nie trzeba być mistrzem, ale jakiś słuch muzyczny mieć wypada. A z drugiej strony po co ci absolut? Takim szczęściem mogą pochwalić się nieliczni(choć podobno można sobie wyrobić). W graniu ze słuchu liczy się raczej znajomość tonacji, interwałów, intuicja i pamięć. |
|
|
    |
 |
nizinka

|
Wysłany:
Pon 29 Cze, 2009 22:06 |
  |
... a mi się wydaje, że zależy, o jakim graniu mowa Jeżeli nie masz słuchu muzycznego, to wirtuoza z Ciebie nie będzie, ale jeśli chcesz grać dla własnej przyjemności, to przeszkód nie widzę A poza tym - trening czyni mistrza! Pzdr |
|
|
    |
 |
Marta_skc
|
Wysłany:
Wto 30 Cze, 2009 12:14 |
  |
Nie chciałam powiedzieć, że bez słuchu muz. nic nie można osiągnąć. Ale wierzcie mi, są tacy, którzy własny hymn narodowy rozpoznają tylko po słowach... Zresztą też nie za bardzo zrozumiałam o jakie granie ci chodzi... |
|
|
    |
 |
mag_ia

|
Wysłany:
Wto 30 Cze, 2009 15:30 |
  |
absoluta NIE TRZEBA, na pewno jednak jest pomocny
bez słuchu muzycznego jednak za to raczej sobie nie pograsz xD |
|